dinsdag 11 september 2012

Twee openingen in Den Haag: Indonesisch en Turks

Zaterdag 8 september 2012 waren er twee openingen in Den Haag. Allereerst was er in Restaurant Garuda de launching van de 4e serie van de Website waarin bijbelteksten naast koranteksten worden gezet. Dit is een initiatief van Marlies ter Borg, samen met IKON. Na een Nederlandse versie, kwam er een Engelse en een Arabisch. Ook een boek waarin de teksten naar elkaar staan: Sharing Mary..

Marlies ter Borg op die warme nazomerdag heel netjes in lange rok. Het was te helder om de site achter haar goed te kunnen zien, maar die is toch meer v oor huislezing bedoeld.
 


Nu dus  ook een Indonesische versie met steun van de Protestantse Kerk PKN en de UIN, Islamitische Staatsuniversiteit van Yogyakarta, waar ik zelf ook heb gewerkt van 1981-1988. Kijk maar naar http://www.alquranalkitab.net/, waar het werk keurig in eerste versie staat.
Titi Urannie is momenteel met haar man in Delft. Zij verzorgt de presentatie van de Indonesische islamitische teksten.
Muhammad Nur Ichwan is in Tilburg gepromoveerd bij Herman Beck op de ideologie van het Ministerie van Godsdienst, gepresenteerd als Official Reform of Islam (2006). Hij was inhoudelijk een belangrijke raadgever.
Er was ook een gast vanuit de Indonesische Ambassade, Boni, volledige naam Bonifatius Agung Herindra. Hij was zijn carrière begonnen meer op economisch gebied en wel in Oost Azië, maar nu voorlichter in Den Haag.

Tweede gebeurtenis diezelfde middag was de opening van het Turks Museum aan het Westhovenplein in Den Haag. Ik was er een tijdje geleden al geweest, in het oude schoolgebouw, dat toen nog werd ingericht. Nu dus groot feest met folkloristische dansen, veel publiek, vooral buiten want het was erg warm en het gebouw met een erg laag plat plafond. Het museum zelf is een verzameling van heimwee afbeeldingen, mooie natuuropnamen, geschiedenis en folklore. Het zijn vooral gepensioneerde Turkse mensen die hier op een mooiere manier bijeen zijn dan gewoon in een koffiehuis. Het is een echt Turks cultuurhuis geworden.
Naast de krijgsdansen kwam ik er ook nog Oscan Hidir tegen, van de IUR (Rector Akgündüz was er ook, maar erders in de drukte weggedoken. En natuurlijk Rustem Akarsu, die gemoedelijke man die de grote organisator van het geheel is. Veel bezoek en bekendheid toegewenst!