vrijdag 30 mei 2014

Willibrorduskerk2: Strenger in de leer dan de paus.

Van 1981-1988 was ik docent bij de Staatsacademie voor Islamwetenschappen, eerst in Jakarta, later in Yogyakarta. Natuurlijk vielen er ook colleges in de maand Ramadan. Dat ging niet best, want studenten hebben dan weinig concentratie vanwege de vasten. Daarom werden die colleges in Yogyakarta dan naar de avonduren verschoven en ze waren ook wat luchtiger van aard. Ik heb daar meermalen een diaserie gegeven, christelijke kunst, tegelijk vergelijking van bijbelse figuren met hun broertjes en zusjes uit de Koran: van Adam tot Jezus en Maria.
Schokken, sensatie, meteen bij het begin onder de groep van zo'n 40 studenten die in ons grote huis naar blote Adams en Eva's zaten te kijken, van Middeleeuwse kerkdeuren tot Michelangelo, Adam, Noah-verhaal, David, uiteindelijk de Mensenzoon van de Sixtijnse kapel, body-builder, voorganger van Schwarzenegger.

Nu was er afgelopen donderdag een presentatie gepland van het boek Zonde van Stripfotograaf Ype Driessen, die bij foto's grappige teksten zet en dat als stripfoto's publiceert. Nou, dat mocht dus niet in de Willibrorduskerk, ook al was er al een contract van ruim een maand voor het afhuren van dat prachtige gebouw. Want dat kan daar niet tegen, waarschijnlijk, want er werd geen reden aangegeven.
Waar mijn Indonesische studenten wel rode koontjes van kregen (want dat is momenteel een vreselijk preuts land geworden), waar de vroegere katholieken en ook de huidige nog de Sixtijnse kapel een prachtige combinatie van de boodschap van Jezus en de Europese cultuur vinden, zit de Willibrorduskerk nu even vast in een 19e eeuwse schoonheid. Jammer! Het is allemaal prachtig die schilderingen en de beelden van de Willibrorduskerk. Het Kerklatijn en Gregoriaans is ook geweldig. Dat kan echt wel tegen moderne stripfotografie en kan er juist ook weer nieuwe kracht aan ontlenen. Ze moesten blij zijn dat juist deze ruimte voor zoiets werd uitgekozen!