woensdag 21 mei 2014

Ontwijding of gemiste kans? De Willibrord-uitvaart affaire

Het Utrechtse Festival Springdance heet tegenwoordig Spring Festival en heeft dit jaar als bekendste voorstelling een 'Uitvaart',  performance of theater (in de stijl van Stefan Belderbos, maar nu als theatermaker een mij onbekende Dries Verhoeven), waarin tien avond lang een uitvaart wordt gehouden van zaken als 'de multiculturele samenleving', 'de verzorgingsstaat' en gisteren, dinsdag 20 Mei was het de privacy. Allerlei elementen waren uit de katholieke uitvaart geleend, priester met kazuifel, misdienaars, een koor dat met orgelbegeleiding heel aardig Duruflé, Bach en Händel zong. Er was ook een orde van dienst die daar veel op leek: met schuldbekentenis, lezing (uit dagboek Anne Frank over de initimiteit tussen haar en het dagboek, hoeft niemand iets van de weten), zelfs een soort communie.Wierook en wijwater werden ook goed gebruikt.
Er waren zo rond de 150 mensen in de prachtige Willibrordus met zijn drukke kleuren en hoge contouren (om te verhullen dat de kerk zo smal is).

Het publiek was gevraagd in stemmige begrafenisdracht te komen en velen hadden dit min of meer gedaan. Paule in een beetje grijs. De hele sfeer was er een van ingetogen, soms wat half-lacherige ernst. Maar de frequente gebruikers van de kerk, de Vereniging voor Latijnse Liturgie is boos. Zij vinden dat de kerk ontwijd is en ook aartsbisschop kardinaal Willem Eijk staat daar achter. Ontwijding, ontheiliging: afgelopen zondag mocht er al geen dienst meer gehouden worden.
Ik dacht stiekem: zou Eijk op deze manier van de dure kerk af willen? Die Latijnse liturgie kan de kerk echt niet alleen betalen en daarom is de kerk gewild als trouwlocatie, voor concerten en dus ook voor deze sociaal-politieke manifestatie met thema's die ook wel in wat geëngageerde kerkdiensten voorkomen.
Maar het is dus mis gelopen in de communicatie. Eijk en de Latijnsen hebben vooral het kwaad bij de ander, niet het goede gezien.
Ik dacht simpelweg: via dit theater, door stedelijke subsidie betaald, krijg je ruim 1500 mensen in dit gebouw die er anders niet zo gauw zullen komen en toch wel de pracht van het kerkgebouw willen ervaren. Zou die Willibrord niet tegen een grapje kunnen? Dat ook niet even tot een goed doel willen gebruiken? Helaas wordt ook de soepelheid ten grave gedragen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn!