maandag 5 oktober 2015

Luxemburg


Deze foto had overal genomen kunnen worden, maar hier is het dus Luxemburg!
Bossen en vestingen, dat is het wel zo'n beetje in de Belgische Ardennen, waar wij van 14-18 September waren. Luik is de absolute topper: de oude bisschopstad met zijn afgebroken kathedraal. Bouillon was ookeen grote verrassing. Op de terugweg gingen wij in Namen de citadel bezoeken: ook bijna 1000 jaar militaire geschiedenis, uitbreidingen. Nu schijnt het vooral een toeristische attractie te gaan worden met verkleedpartijen voor nationale heimwee, vooral in de zomermaanden. Middeleeuwse burchten, een 18e eeuws prachtslot, dan de Waterliniestijl van Willem I en steeds dikkere muren, korchten, en nu in de zomermaanden vrouwen met ountmutsen en lange rokken en mannen met schilden die aan de zelfbediening aanschuiven, met muntjes hun koffie uit een machine halen.
Beetje geschiedenisles dus, vooral pretpark. Maar wij waren er op een verkeerde druilerige dag, tijdens de schoolweek: een enkel schoolreisje nog.
Luxemburg hoort hier eigenlijk ook wel bij. Twee diepe rivieren, mooi omgeving en een stad op een rots, maar zonder oud hart. Een paleis, eenkasteel, eenkoddig parlement met een dapper wacht lopende minimalistische, eenzame soldaat. Niet een een echte kathedraal, maar een groot Jezuïetencollege met een sierlijke netjes opgeruimde kerk, waarin wij vanwege de regen een concert voor één gitaar en één hoboist bijwoonden. Vanwege de regen met zo'n 15 man publiek.

De mooiste kan van de oude Jezuïetenkerk is de balustrade van het oxaal, of plaats achterin waar het koor staat om re zingen. Bijzonder zijn ook de pilaren. Het zijn geometrische figuren die erop staan, 'moorse' motieven noemt men dat in de reisboeken. De foto is niet zo erg duidelijk. Je zou het ook als een soort 'kletisch touw' kunnen zien.
Op de terugweg gingen wij ook nog aan in Thorn, zagen de film over de geschiedenis van het kleine rijkje, een van de weinigen die eeuwenlang door een vrouw werd bestuurd. Mooi allemaal en op niet zo'n grote afstand van Utrecht. We komen nog wel terug in die streek.