woensdag 2 april 2008

Wilders' theologie over oud en nieuw

Een van de meest opmerkelijke uitspraken van Geert Wilders gaat over het Oude en Nieuwe Testament. De christenen hebben na het Oude Testament het (mildere en vredelievende) Nieuwe Testament gekregen. Zo zouden de moslims dus ook hun brute Koran moeten vervangen door eem mildere (of 'Wilderse') versie.
Dat is een oude ketterij. Marcion heeft de christenen rond 150 al opgeroepen om het hele Oude Testament te schrappen want die verkondigt een God van haat en wraak en te vervangen door het enige evangelie van Lukas, dat immers een vredelievende God van Liefde verkondigt.
De grote meerderheid van de christenen heeft zich daar niet bij neergelegd. Marcion is als een ketter veroordeeld door de kerk van Rome. Maar zijn eenvoudige en recht-door-zee leer steekt telkens weer de kop op. Het is dan ook een aantrekkelijk simpele leer. Maar het leven van de grote religies zit nu eenmaal ingewikkelder in elkaar. Zij hebben een rijke schat aan oude wijsheden, brutaliteiten, uitspraken die in context gelezen moeten worden. Zo alleen overleven zij, maar altijd wel met moeilijke ballast in hun ziel erbij. Toch maar handhaven, ook die soms wat rare uitspraken van Oude Testament, net zo goed als soms rare teksten van het Nieuwe Testament, bijvoorbeeld als die redelijkerwijze ongeloofwaardige wonderverhalen: moeten we steeds een nieuwe betekenis voor zien te vinden.

Geen opmerkingen: