donderdag 16 oktober 2008

Emha Ainun en zijn Kiai Kanjeng, Interreligieus entertainment op een Bonte Woensdagavondtrein


Woensdag 15 oktober 2008 was de groep van Indonesische dichter, activist en relipop ster Emha Ainun in Rotterdam bij de Dialoog Academie, Rochussenstraat 120-2, op uitnodiging van de Turkse vereniging Islam en Dialoog (gerelateerd aan de Fethullah Gülen-beweging).

Voor een propvolle zaal kregen we allerlei. Allereerst werd begonnen met gezongen zikr, litaniën van namen Gods en korte formules als la ilaha illallah, 'Er is geen god dan de Ene God', God is Groot, Barmhartig, Vergevend. Veel in het Arabisch, maar dan een klassiek-Javaans lied, met gamelan begeleiding. Maar er was ook moderne Dangdut-stijl, en bijna-gospel Stand by me.... Ook pure fun als gezongen op het populaire Old Macdonald had a horse,
Wat doen we met mijn tante uit Marokko komt als ze komt..
en ze rijdt op twee kamelen als ze komt..
De 14-koppige band begeleidt dat met uitbundige Dixieland-jazzy stijl.

Ineens een Gospel-versie met wat gamelan-tonen erbij van Still Nacht (Malam Kudus in het Indonesisch-Javaans.

Uitbundige contrasten, cross-overs en allerlei combinaties van westers en oosters, arabisch en indonesisch, ook een mengeling van ernst en humor, lekker luisteren en meezingen, bijna Paul de Leeuw en Gert en Hermien ineen.

Emha legde in het begin uit dat de gewone reactie van een Indonesër op een slecht bericht, rampen, overlijden van een dierbare is om te gaan lachen. Dat is de bijdrage van Indonesië aan internationale spiritualiteit, om overal een beetje Goddelijke relativering in te zien. Fantastische belevenis.

Geen opmerkingen: