maandag 28 juli 2014

Bijbelse beelden

In de zomer hebben we simpele diensten in de Janskerk. Geen koor, kortere voorbereiding. Deze zomer is het thema een selectie uit de Psalmen. Jammer dus, dat er maar matig gezongen kan worden want eigenlijk moeten psalmen gezongen worden, niet simpel gelezen en zeker niet te cerebraal bestudeerd.
17 augustus gaan we psalm 104 laten horen en zien. Er is een duitse dissertatie van maar liefst een 450 bladzijden over die 35 verzen. Knap!
Bij gebrek aan muziek nu even wat beelden. Herders Theologischer Kommentar gaf wat beelden uit de Egyptische en Syro-fenicische omgeving.
Dit is een Egyptische afbeelding uit de tijd van Echnaton. Toen de Zonnegod de enige godheid was en de hele schepping, die geiten en soort herten en struisvogels, maar ook allerlei soorten mensen: niet alleen de priesters, maar allerlei volk vereert de grote godheid bij een grote tempel.
Een van de mensen in de voorbereidingsgroep heeft een speciale belangstelling voor Leviathan, de slang die helemaal diep in de zee zwemt waarop dan weer de onderwereld, de gewone en de bovenwereld rust.  Dit is een grenspaal uit Susa, waar dit hele kosmische systeem in zit. Naast de grote Leviathan zien we zelfs de staart van zijn iets hoger zwemmende zusje/broertje, of zelfs partner. Helemaal boven de godenwereld, de laag eronder de mensenwereld, steunend op heel grote pilaren.
 Nog zo'n Leviathan-slang die hier verjaagd wordt uit de wereld van de planten door een krijger. De midden-figuur bewapend hem met een soort kogels, rechts staat een figuur met tamboerijn. Lofzingend. Dit is een rolzegel uit Ninive.Nog meer water bij de schepen o[p zee van een alabaster-afbeelding uit 705 v. Chr. Houttransport voor de kust van Fenicië. Een daarom geiten in de bergen, die vrij zij van aanvallen van leeuwen en mensen. Beelden bij een prachtige tekst.


Bij de voorbereiding kregen wij versterking van Paulien Rozema uit Utrecht die sinds enige tijd op een heel bijzondere manier aan het schilderen is. Zij heeft een serie van een 70 Leviathans gemaakt, soms lieflijk, soms grappig, soms ook wel eng en dreigend. Allemaal getuigend van grote fantasie en gevoel voor vorm en kleur. We zijn benieuwd naar wat zij met haar Leviathans gaat doen op 17 augustus. Haar Leviathans staan op www.deleviathan.nl. Hier ook al een:Geen opmerkingen: