woensdag 17 juni 2015

De Veluwe van Duitsland, het Schwarzwald

Vier weken geen blog, dat kan makkelijk. Maar nu moet het maar weer eens, al was het maar om ons eigen geheugen op te frissen als op een gegeven moment geheugenverlies gaat optreden. En de foto's moeten ook ergens in een kader gezet worden!
Vrijdag 15 mei 2015 vertrokken we vooreen trip van ruim 2 weken. Eerst reden we in 2 dagen naar Toscane, waar we in een prachtig Agriturismo woonden (Antico Borgo) Castelfirenze. We zagen Florence weer enkele dagen, verder Pisa, Siena, Volterra, San Gimignano. Daarop waren we een weekend in Milaan. Daarover alleen wat op de Engelstalige blo Relindonesia.blogspot.com.
Schwarzland heeft ongeveer de omvang van de Veluwe: noord-Zuid is de afstand 160 km, terwijl de breedte net als de Veluwe tussen de 30-60 km is. Wel veel hogere bergen, diepe dalen, nog meer bos, prachtig voor motorrijders. Geen grote steden, want Baden-Baden en Freiburg liggen er toch een beetje aan de rand.
Wij kwamen vanuit het zuiden en zijn dol op (te) grote kerken. een voorbeeld ervan het het Benedictijnercollege (sinds 1935 door Jezuïeten geleid) Sankt Blasien. Dit soort imitaties van de neo-klassieke Sint Pieter, gigantische gevel, op zes na grootste koepel vn Europa. En een schandeel van skesueel misbruik van leerlingen. Het hoort er allemaal bij.
Wij hadden (via Belvilla) een 'apartement' gehuurd in Oppenau, of eigenlijk een eindje er vandaan op de weg naar Allerheiligen, de naam voor een oud klooster en grandioze serie van zeven watervallen daarnaartoe. De familie Baumann heeft hier al sinds 1960 gasten bediend. Herr Sepp (Joseph) Baumann is nu de opa en laat het bedrijf aan zijn dochter over. Hij is wel aanwezig in de oude foto-albums en in een boek over zijn leven zoals hij dat aan een journalist heeft verteld. Hij is daar vooral bekend als iemand die wichelroedenm waterstromen kan ontdekken. Niet alleen handig als je een put moet slaan, maar vooral om kwade invloeden van ongunstige aardstralen te neutraliseren. Ongelukkige huwelijken, waar het sexleven niet goed verliep zijn door hem bevrijd van deze stralingen en kinderen kwamen snel daarna, soms alleen door het verplaatsen van het bed. In het boek van ca 250 blz. in eigen beheer uitgegeven blijkt dat er over wel wat enge en kwaadaardige stralen kunnen voortkomen. Ik vond dit de meer onpersoonlijke variant van wat promovendus René Holvast ooit heeft bestudeerd met Spiritual Mappinbg als beweging, die overal wel kwade geesten ontdekt en voordat een volk bekeerd kan worden, moeten die duivels/spirit eerst weggevaagd worden, door gebed. Sepp Baumann werkte ook wel met grote kussens, plastic e.d.


We hebben er kleine dorpjes gezien, veel in bergen gewandeld. Hierboven twee van de zeven watervallen. Het is een klim van ca. 100 meter omhoog, goed te doen en zeer spectaculair. Boven op de hoogvlakte staat dan de ruïne van het middeleeuwse Allerheiligen-Kloster, door een jonkvrouwe gesticht, maar later beheerd door Praemonstratenzers, die voor onderwijs e.d. zorgden. Tijdens de godsdienstoorlogen verwoest en door de secularisatie van Napoleon ook onteigend. Nu stonden er toch weer allerlei kerkelijke gebouwen rondomheen. Zo te zien is in de Bible-belt van Duitsland (zo wordt Baden Württenberg ook welgenoemd, het Texas van Duitsland), zowel de katholieke als de protestante kerk stevig in gebouwen. Hier in deze streek was het vooral katholiek.
Het Schwarzwald is vooral fiets en wandelgebied. Een mooie wandeling maakten we rond het stadje Oberkirch dat aan de westelijke hellingen ligt. Wijnbergen dus alom en wij liepen over een Weinlehrepfad naar het Ringelbacher Kreuz en zo weer terug. Stevig klimmen en dalen, 16 km. en waren trots het gezien en gelopen te hebben.
Hier ook nog een aardige kapel die in 1963 was gebouwd en nog steeds mooi onderhouden werd.Geen opmerkingen: