vrijdag 15 juli 2016

Brandenburg

Op weg naar een 10-daages toch door Polen, hadden wij een eerste stop in Brandenburg. We hadden er een City Hotel gereserveerd. Uitstekende kamer in een typische DDR-straat vanwaar je zo het oude hart van Brandenburg kon binnenlopen: dat wel keurig naar de rijkdom van de late Middeleeuwen en daaropvolgende eeuwen opgepoetst.
Dit is een polderland, meet veel water, watermolens ook, eilandjes in de rivier de Havel. Bijna-Nederlandse sfeer dus. De grote gebouwen, de kerken dus, zijn ook allemaal van baksteen. Sommige wat extra versierd. De stadskerk Katharina-Kirche staat er in een wat brute laat-gotische pracht, terwijl de oude Romaanse Dom stevig gerestaureerd op een eigen eilandje staat, temidden van een groot premonstratenzer klooster. Het oude slote zagen we niet.

 Dit is Luther-gebied. Er was ook wel een Freie Evangelische Kirche, waarvoor een aardig nieuw gebouwde kerk in de vorm van een ark was gebouwd. Naast al die herbouwde en opgeknapte kerken dus toch ook wat nieuws.
De Rotary-club had in de jaren rond 1910 een Italiaanse beeldengroep rond de schone Galatea aangekocht uit Italië: een demon wordt op haar verliefd, vermorzelt haar minaar, maar Galatea neemt wraak door in een ster te veranderen: meteen de hemel in dus. We hadden het in de Villa Farnesina van Rome als schildering van rafael gezien, hier in wat lompe stenen. Op de achtergrond de romaanse Dom.Geen opmerkingen: