maandag 18 juli 2016

Krakow

Voor mijn eigen geheugen, van mijn vrouw Paule en vrienden en familie, plaats ik hier een paar foto's en korte herinneringen aan onze 11-daagse trip naar Polen, juli 2016.
Na Warschau reden we naar Krakow, de koningstad (tot 1600), daarna nog een belangrijk centrum in zuidelijk Polen. De oude stad is mooie bewaard gebleven tijdens de 2e Wereldoorlog. Het burgerlijke centrum is nog zeer levendig. Grote pleinen, veel (vooral binnenlandse) toeristen, want we waren er op een zondag. Centrum is de grote markt, met een zeer fors uitgevallen lakenhal, waarop een terras is, waar we de lunch gebruikten. Onderweg naar Krakow hadden we Czestochowa overgeslagen: met pijn in het hart, want ik ben dol op bedevaarten en hun mensenmassa's en simpele praktijken, volkse afbeeldingen. Maar ja, je kunt niet alles. Czestochowa schijnt een burcht-klooster te zijn, dat aanvallen van legers kon weerstaan. Zoals Malbork dus. Maar wij gingen naar Krakow.
De kathedraal, of hoofdkerk van de stad heeft ooit een kolossaal retabel laten maken: heel grote beelden. Zij zijn nog steeds een grote attractie.

Kerken zijn nooit af. Hier heeft een hoog-gotieke kerk in de renaissance-tijd nog een sierlijke entree gekregen van natuursteen of zelfs marmer. Nu was daar een scherm, waarop onder meer de komende Wereldjongerendagen, einde juli, werden aangekondigd. Her en der in de stad zagen we er al tekenen van. Vooral groepen Afrikaanse en Aziatische priesters en nonnen, die de jongeren kennen moeten gaan opvangen maar zelf wel even willen rondkijken. Groot vermaak is hier het rindkijken in mooie grote witte koetsen. Daar voor die kerk zijn het geen bruiloften, maar gewoon toeristen.
Het centrale deel van het retabel laat zien hoe Maria flauw valt en dan rechtstreeks naar de hemel vliegt, aankomst en door zoon Jezus en God-de (groot?)Vader wordt ontvangen. Maria blijkt nog een heel klein meisje/kleine vrouw te zijn. Alsof zij gewoon helemaal niet ouder is geworden. Het ligt er in verf, de dikke baarden, de gouden gewaden, allemaal dik bovenop, maar met zulke indrukwekkende afmetingen en mooi houtsnijwerk, blijft het iets heel bijzonders.

Elders in de stad, op een heuvel, ligt het koninklijk paleis, waarvan boven de toegang. De kathedraal is boven en fungeert vooral als begraafplaats voor koningen en bisschoppen. Daartegenover toch nog even een bronzen beeld van de belangrijkste aartsbisschop van Krakow, Johannes Paulus II.

Allerlei gasten hier: boven staat zo'n internationale groep van priesters en nonnen die er waren ter voorbereiding van de Wereldjongerendagen. Daaronder een bruidspaar dat deze toegangspoort had uitgekozen voor een romantische trouwfoto, maar er bleven maar mensen langs lopen, zodat die fotosessie niets werd.

Geen opmerkingen: