maandag 5 juli 2010

Wie heeft de grootste? Kerken in los Angeles


Los Angeles is heel groot. Zo'n beetje als Jakarta en bij tijden is het verkeer in dat grote gebied er niet veel beter aan toe dan wat er in Jakarta rondrijdt. We waren er op de 3e dag van onze Amerika-reis en later op het einde nog eens twee dagen. De eerste dag zagen we het saaie downtown gedeelte van de stad-zonder-hart, die nu een kunstmatige serie van hoge gebouwen, muziektheater e.d. heeft gekregen. In downtown dus de grote Walt Disney Concert Hall als een gigantische engel met aluminium vleugels. Erger Disney kan het bijna niet!


Voorbij die Disney tempel stond de nieuwe katholieke kathedraal, gebouwd door een moderne spaanse architect. Ook heel erg groot maar met de warmte en allure van de grote middeleeuwse kathedralen. En boveal: wij kwamen er op een zondag om 13.00 binnen en er zaten wel zo'n 2-3000 Spaanstalige (Mexicaanse) katholieken in, die volop meezongen, communie onder twee gedaanten (kan niet in de Crystal Cathedral, te massaal, hier dus wel), allerlei jonge meisen. Om te beginnen al die rij kinderwagens in de lange gang achterin de kathedraal.


Het is net een vergrote versie van Vredenburg in Utrecht, maar dan loopt alles minder stijl omhoog. In het begin was het zelfs moeilijk om een orientatiepunt te vinden met een min of meer sacrale ruimte (altaar, preekstoel), zo helemaal in het midden en dan die gezelligheid van zoveel mensen.
Bij nader inzien was één van de vier beuken toch wel veel langer en dat werd geaccentueerd door een soort processie van heiligen. Wel typisch, heel veel jonge mensen daarin ook, en veel halfbruine Latino-gezichten. Minder blank dan onze gewone series.Bij onze laatste bezoek bezochten we de eerste morgen Crystal Cathedral en de twee morgen het Paul Getty Museum. Allebei ook weer superlatieven. Crystal Cathedral is een van die mega-churches, helemaal gebouwd rond een beroemde predikant, Schuller, en nu zijn dochter. Zijn Hour of Power wordt ook in Nederland herhaaldelijk uitgezonden en de kerkdienst is dan ook een grote TV-show met koor en een dramatische enscenering.


Het is een complex van zo'n 40 acres, heel groot in ieder geval: naast de gigantische kerk met die toren die eruit ziet alsof de pieken van Bryce Canyon afkomen, is er de oude kerk met hoge toren, waarbij Jezus over het water loopt (mislukte nu even want de boel was net schoon gemaakt, het water moest er nog verder in lopen); een grote begraafplaats, een Family Research Center, waar ook de Schuller School for Preaching was. Zo her en der wat speciale gebedsplaatsen, kitch afbeeldingen van Jezus (met de kinderen, met de overspelige vrouw 'laat die geen zonde heeft begaan de eerste steen werpen'.. Job bij het kerkhof).

Naast die giganten zouden de kleintjes vergeten. Ons hotel stond in LA vlakbij downtown, maar wel in een wijk met heel veel Mexicanen. Een avondwandeling op een gebied van 800x800 meter leverde al vijf spaanstalige huiskerken op. Een was van de katholieke charismatische vernieuwing, de andere vier waren vrije huiskerken. Er leeft dus heel wat, van groot tot klein.

Geen opmerkingen: