zaterdag 6 oktober 2012

Interreligieus koor uit Antakya in Utrecht

25 september 2012 was er in de avond een bijzonder concert in de Domkerk van Utrecht. Met een goede 35 zangers en 7 instrumentalisten trad het Antakya Chorus of Civilization op. Zij zijn een interreligieus gezelschap, vooral moslims, maar ook enkele christenen, zingen ook wel joodse liederen.
Aan het begin was er zelfs een soort interreligieuze modeshow: een mooi uitgedoste imam, katholieke vredesactiviste José Höhne Sparborth en katholiek pastor Gerrit Jan Westerveld, helemaal in stijl.


De opening werd gehouden door Bram Baye van Vrede voor Utrecht, herdenking van de Vrede van 1713, men zegt de eerste in Europa die echt door onderhandelingen tot stand kwam. Iemand van de Turkse ambassade, de burgemeester van Antakya, trots op zijn stad.
Het koor zong een grote serie korte liederen, allemaal lekker swing, of het nu een Kyrie was, mystieke gezangen met steeds herhaalde la ilaha illa Allah of het Joodse Hava Nagila. Allemaal in een soepele Gospel-achtige sfeer.
Heel bijzonder waren de korte verhaaltjes van de dirigent, die in het Turks sprak, maar perfect werd vertaald. Ik moest denken aan Nasruddin Hodja, de Turkse mysticus en grappenmaker in de stijl van Tijl Uilenspiegel.
Dat was al zo in het begin: de zangers en de uitnodigende instanties werden bedankt. 'De sponsors bedank ik maar niet, want die zijn toch al rijk!' De goedlachse kerk reageerde positief.
Op het eind van het concert gingen de vertegenwoordigers van de diverse aanwezige religies in vol ornaat tussen het koor staan, met op de achtergrond het grote orgel en de opgang naar de preekstoel van de grote statige kerk. Ik zag tussen het puliek veel meer jonge mensen dan oudere, nogal wat van Turkse origine, zeker wel de helft. Ook wel enkele kleurige hoofddoeken dus.
Na afloop werd er een glaasje sap of wijn geschonken en konden we nog met een aantal mensen spreken. Mooi en bijzonder initiatief.

Geen opmerkingen: