zaterdag 3 augustus 2013

Rondkijken in Utrecht met Yasuko en Media

Het is soms wel leuk om een toerist in eigen stad te zijn. Dat gebeurt vooral als je met buitenlanders een wandeling maakt in Utrecht. Onlangs kon ik dat tweemaal doen. De eerste keer met Yasuko Kobayashi, een Japanse mspecialist op het gebied van Islam in Indonesië. Ze houdt zich bezig met die fascinerende prinses Kartini, intelligente vrouw die met Nederlanders correspondeerde en geen blad voor de mond nam, niet over de eigen cultuur en religie, noch over de Nederlanders. Ze schrijft ook over de grote islamitische bewegingen. De Muhammadiyah wist ze stevig te kritiseren, vooral ook de Nationale Raad van Godgeleerden, MUI, die een rel over halal voedsel aangreep om meer politieke macht en vooral geld )via dure halal/certificaten' binnen te halen. Yasuko schrijft geen grote werken. Veel van wat ze schrijft is in het Japans en dat kan ik dus niet lezen. We keken samen in Utrecht naar de tentoonstelling in het Centraal Museum over de Vrede van Utrecht in 1713, daarna hadden we een leuke Cana/Bike Tour.
De bovenste foto is wat raar: ik zit hier bij dat wat gruwelijke horrorbeeld van de gevallen vrouw, bij het begin van de tentoonstelling in het Centraal Museum. Daarna ginge Yasuko en ik de fietstocht van anderhalf uur doen over Oude en Nieuwe Gracht, een prachtig gezich op het oude Utrecht.
Samen met Paule hadden we daarna een fantastisch diner aan de Oude Gracht: de hele bocht vol met restaurants, echt wereld/eten, veel boten op het water. Wat is Utrecht op het water dan mooi!

Dat was op een zaterdag. Maandag daarna kwam Media Zainul Bahri uit Keulen. Hij is al gepromoveerd, op de eeuwige eenheidsfelosofie van Ibn Arabi en Rumi en doet nu onderzoek als postdoc in Keulen naar de ontwikkeling van de Comparative Religion-studies in Indonesië. We hebben diepzinning gepraat over de geschiedenis van godsdienstwetenschap, beginnen bij de Duitse Religionsgeschichte en de Engelse Comparative Religion: om de zuivere en de ware religie te ontdekken. En dat terwijl we tegenwoordig vooral de verscheidenheid een beetje in rubrieken bijeen willen zetten, de highlights eruit halen en de onderlinge samenhang van een kleine stroming of vooral één persoon willen toelichten. Eventueel willen we ook nog wel de relatie tussen religie en politiek (en gezamenlijk misbruik) toelichten. Afijn, ik haalde Media op bij het station, waar we eerst even naar de westkant liepen om de bouw van de Diyanet-moskee te bewonderen: nog steeds niet klaar, maar er zit nu wel schot in.
 Wat een zonnig weer en een mooi hemd uit Kupang, nog een geschenk van promovendus Fredrik Doeka!

Media uiteindelijk toch voor de boeken. Want er moet ook serieus worden gepraat

Geen opmerkingen: