zondag 9 februari 2014

Hannibal in Port el-Kantaoui

Van 1-8 Februari 2014 waren Paule en ik met een groep van 27 reizigers in Tunesië. De reis was door TUI georganiseerd, een koepel-organisatie. Wij hadden via KRAS geboekt. Mooi hotels, goede chauffeur, uitstekende reisleidsters, Anissa, met een Tunesische vader, Nederlandse moeder tweetalig opgevoed. Goede bus, meestal goed weer. Een mooie zonnekuur dus in het midden van een milde winter.

Hierboven eerst onze gids, Annissa. Zij legt in het museum in Tunis een mozïek met Neptunus en de vier jaargetijden uit. Daaronder de chauffeur Ben Ali ('niet de ex-president'), met Paule Maas, bij de ingang van het mooie hotel La Kasbah in Kairouan.

De eerste dag brachten wij al meteen een bezoek aan de medina of oude stad van Soussa. Mooie lekker drukke oude ommurde stad. Met levendige handel, aflopend naar de kust.
Daarna naar ons hotel in Port el-Kantaoui, een groot hotel, zo'n 15 jaar oud, goed onderhouden, groot en dicht bij de haven met zijn vele luxe jachten, moderne winkels. Er liggen wel zo'n 20 grote hotels rond deze jachthaven, waar ook een grote golfbaan is. Er is een pretpark, Parc Hannibal.
Ik zag er dat het Arabisch de naam als Hanni Ba'al wordt geschreven en dat blijkt Gundesteling van Ba'al te betekenen. Hannibal wordt er op een olifant uitgebeeld, maar ook als een jonge piraat met de consort van Ba'al, Vrouwe Tanit op zijn gordel.


Voor 10 dinar kon je je bij de olifant van Hannibal laten fotograferen. Onderste foto hierboven is in het museunpark van Carthago: Tanit, de moedergodin, vrouwelijke partner van Ba'al. En in het  midden tussen al die schreeuwerige pretpark-instrumenten de piraat Hannibal, die we verder helemaal niet gezien hebben in Tunesië. Eigenlijk heeft het land maar een echte held, Habib Bourguiba, de eerste president, van wie we nauwelijks een beeld gezien hebben (bij de haven van Carthago, op een paard, een nette gezette Frans uitziende heer, raar op zo'n ruiterstandbeeld), geen enkele foto.
Het Parc Hannibal had ook nog wuasi Romeinse restaurants en winkeltjes, alsof je bij een tempel of forum zat. Het islamitisch van de maatschappij is beperkt tot de moskeeën en koranscholen, die ook al niet zo prominent aanwezig zijn.


Geen opmerkingen: