zondag 9 februari 2014

Waar Augustinus tegen was...

Tijdens onze Tunesiëreis, 1-8 Februari 2014 kwamen we maar weinig grootse persoonlijkheden tegen: beetje Hannibal, Ibn Khaldoun, Bourguibe overal, dat was het wel. We hadden ons wat ingelezen op Augustinus, maar zijn geboorteplaats is Thagaste, nu in Algerije,net als het Hippo waar hij 40 jaar bisschop was. In Carthago is hij wel opgevoed en hij kwam later ook wel in de hoofdstad. Hij preekte in mooi Latijn tegen de verkeerde dingen die de aandacht trokken en geëerd werden in het theater. Al helemaal tegen wat er aan gruwelijks in het amfitheater gebeurde en de badhuizen waren ook niet nodig: in zijn regel staat zelfs dat het niet goed is om je kleren te vaak te wassen, dat geeft allemaal maar lichamelijk genot en van dat lichaam moeten we ons juist losmaken. 'We' dat is dan het geestelijke. Overigens: in het mooie boek van Frits van der Meer staat ook wel veelsympathieks van deze grote denker. Uit Carthago alleen een beeld van de resten van het amfitheater. Er is veel meer, vooral een grote dure doplomatenwijk, maar daartussen nog heel wat niet hergebruikte stenen.
Van Carthago gingen we naar het Volendam van Tunesië: allemaal witte huizen met hardblauwe dueren en ramen in Sidi Bou Said, genoemd naar een heilige uit de 13e eeuw. Moskeeën mag je niet binnen als ongelovige niet-moslim in dit land en ik heb me maar niet islamitischer voorgedaan dan nodig is. Het graf van Saidi Abou Said is kort na het begin van de Jasmijnrevolutie door salafisten in brand gestoken maar het was nu al weer helemaal hersteld. 'Dwazen, herrieschoppers en ruziemakers' zei een man tegen mij. Ik kon er rustig de Fatihah bidden, met moeder en dochter die er ook kwamen bidden.

We overnachtten daarna in Gammarth, buurgemeente van Raoued Beach, twee moderne resorten. In Raoued bleek toen een huis omsingeld te zijn door de politie: 6 salafisten en een politie-agent stierven daar in het vuurgevecht. Onder hen was de vermoedelijke moordenaar van de oppositieleider Chokri Belaid (6 febr. 2013). Vrijdag 6 febr. zouden we de herdenking van die moord meemaken in Sfax. Hij wordt geëerd als 'martyr de la liberté', met Mohamed Brahmi die enkele maanden later werd vermoord. Het zou het einde worden van de invloed van de islamistische partij Ennahda.

Geen opmerkingen: