donderdag 7 juni 2018

Aranjuez

Tijdens onze reis, medio mei, door 'Het Hart van Spanje', logeerden wij eerste enkele nachten in Aranjuez. Daar is een koninklijk paleis uit de 2e helft 18e eeuw. Veel barok en rococo. meer Metamorphoses van Ovidius dan christelijke kunst. Meer Hercules en Jesus dus. Het begint al met het grote paleisgebouw zelf, waar de roof van een jonge dame door Hercules wordt afgebeeld. Masochisme: in het #metoo tijdperk zou je zelfs demonstraties hiertegen mogen verwachten. En pogingen om zo'n groot beeld maar wat verder weg te zetten. Ik heb er in de avond een decente, niet zo duidelijk foto van gemaakt.
Onze krachtpatser gaat niet zo vriendelijk met de jongedame om. En dat blijft ook nu aan de openbare weg staan.
Wij hebben vooral in het park gewandeld en zagen daarin zo wat mooie fonteinen, nog weer een Casa del Labrador, een extra koninklijk verblijf. Niet alleen middeleeuwen en renaissance dus, daar in het hart van Spanje.

Het paleis en het zeer grote park eromheen is gebouwd in een scherpe bocht van de Taag en van allerlei kanten heb je mooi zicht op de rivier. We hebben er ook in een voor ons doen zeer sjiek restaurant gegeten en heerlijke wijn gedronken.
Wat de beelden betreft denk je nu toch eerder aan kitsch, alleen klassieke ideaal-types, dan aan tot de nieuwe verbeelding sprekende vormen.

Geen opmerkingen: