donderdag 7 juni 2018

Joden en Moslims verdwenen uit Toledo

Toledo is nu deels een moderne stad, groots gebouwd naast de middeleeuwse, die vol is met toeristen. Dat oude Toledo was kennelijk altijd grotendeels een christelijke stad, zij het met een joods en een moslim ghetto. Van de moslims zagen wij weinig meer, maar er is moeite gedaan om in het oude joodse ghetto sommige gebouwen te herstellen. De oude synagoge is nu een prachtig monument van de geïntegreerde hoge Spaanse cultuur, met een verfijnde hoofdzaal die voor het mooiste van de gothiek niet onder hoeft te doen.


Bovenaan een maquette van de oude stad met het Joodse ghetto uitgelicht:vanwege de grote hoogteverschillen lopen de nauwe straatjes helemaal kriskras dooreen, maar daarbij is toch het een en ander aan grote schoonheid bewaard gebleven. In het midden hierboven een fragment van de grootste van de 8 synagogen, Sinagoga de Santa Maria la Blanca (in 1405 werd het gebouw een kerk, nu dus weer terug 'joods'; na eeuwen tolerantie kwam er in 1391 een pogrom met veel moorden op Joden).
Het woonhuis van El Greco is vlak bij deze synagoge en bij wijze van karikatuur is er een rijtje met12 beelden van apostelen neergezet: net zo moeilijk te achterhalen wie-wie is, als bij de schilderijen.
De stichter van de grootste synagoge, Simon Ha Levi, staat er ook bijna als een karikatuur, hierboven  aan het begin van het rijtje apostelen. Betekenis? Hieronder nog eens uitvergoot.
De verwarrende geschiedenis van de stad kom je overal tegen: het Visigotisch museum was dicht (tussen 14:00-16:00), straten vol met oude geschiedenis en jonge mensen. Van Kruistochten tot angst voor IS.


Het mooiste werk van El Greco is ongetwijfeld de begrafenis en Ten-hemel-opneming van de Graaf van Orgaz. Maar (terecht) mag je daarbinnen geen foto's maken. Uiteindelijk is alles eigenlijk al zoveel honderden keren gefotografeerd. Maar we willen het toch zelf echt zien en dan onze eigen foto's in onze herinnering meenemen.

Geen opmerkingen: