donderdag 18 maart 2010

Rotterdam en Amersfoort: Raden voor Religie

Maandag 15 februari was er in de sjieke pastorie van de Engelse Holy Trinity Church bij het Wilhelminapark in Utrecht een druk bezochte bijeenkomst over Lokale Raden voor Religie en Levensbeschouwing. In Utrecht lukt het al heel lang niet om zoiets op te richten. Daarom waren vertegenwoordigers uit Rotterdam en Amersfoort uitgenodigd. Die bleken heel succesvol en tegelijk ook heel verschillend te zijn.
Rotterdam heeft sinds 1999 een Raad voor Levensbeschouwing en Religie, die vooral gericht is op lokale actie, cohesie en sociale integratie. Er is een kantoortje waar plannen worden voorbereid en geadcministreerd. Er wordt gemikt op stevige subsidie van de gemeente die immers sterk voor dit soort activiteiten is. Er is een website http://www.roravolere.nl/site/1/index.html. Om de samenwerking met moslims te onderstrepen was de voorzitter van Islam en Dialoog ook meegekomen.


Het team van Roravolere


Amersfoort is een heel ander verhaal: daar is het minder projectmatig, op groter afstand van regering en gezaghebbers. Wel wordt een vertegenwoordiger van de gemeente uitgenodigd en is men ook blij dat er ook een publieke figuur aanwezig is. Maar verder gaat het vooral om de religieuze ontmoeting onder elkaar. Organisatorisch is een en ander wel ingebed in de lokale Raad van Kerken. De website is daar een onderdeel van, maar geeft wel eigen berichten. Kijk op http://www.kerkpleinamersfoort.nl/org/platform/.
Ik ben mijn notities en foto's van die avond helaas kwijt en laat het daarom hierbij.

Geen opmerkingen: