woensdag 4 mei 2011

Barcelona's oude kathedraal


De oude middeleeuwse kathedraal van Barcelona is gebouwd om een romaans en wellicht visigothisch eerder bouwwerk te vervangen. Het is breed, erg druk en vooral versnipperd. Door dit koor kun je bijna nergens goed naar het altaar kijken. Wel verbijsterend rijk.


De buitenzijde van de kooromgang heeft een aantal afbeeldingen van de marteling van Eulalia, die als meisje van 12-14 de marteldood gestorven zou zijn. Hier vallen eerder de gezonde vormen van de jonge vrouw op dan het vreselijk effect van de marteling.


Dit is dus veel te rijk en triomfantelijk, de dood van de arme Franciscus Xaverius voor de kust van China op een klein eilandje.

Toen vonden we deze schilderijen, wat groot uitgevallen iconen, ineens veel mooier dan de drie-dimensionale beelden die veel protseriger en minder spiritueel zijn dan deze tweedimensionale visitatio, bezoek van Maria aan Elizabeth: beide vrouwen zwanger, de een van Jezus dan andere van Johannes de Doper.

Karel V schijnt de ridders van het Gulden Vlies in 1521 naar Barcelona geroepen te hebben voor een meeting, intensivering van contacten, waarschijnlijk ook wel een poging om controle over zijn veel te grote rijk te krijgen en de heren te imponeren. Dit koor staat midden in de kathedraal, eigenlijk belachelijk verstorend. Gaudi heeft in de kathedraal van Malaga dit monstrum verwijderd, wel de mooie stukken langs de kant gezet. Maar dat zou hier niet kunnen want alle zijden van de kathedraal staan al helemaal vol met grote kunstwerken. Het is een soort kerk-in-de-kerk. Doet denken aan de bonbonnière die een tijd in de Dom van Utrecht stond, maar dat was praktisch: een houten binnenkapel in die veel te grote kerk. Dan kon je inde winter een stuk toch nog goed verwarmen. Nu maakt deze constructie de tweedeling tussen clerus en leken helemaal duidelijk: het echte gebeurt alleen voor de incrowd.
En dan is er tussen dit koor en het priester- of hoogkoor ook nog een heel grote trap van de crypte van Eulalia. Een gebouw bestaande uit vele kamers dus.

Alle stijlen bijeen in deze kerk (behalve modern: daarvoor moet naar de Sagrada Familia). Een nette afbeelding van de doop van Jezus in de Jordaan. Mooi beeld, niet opzienbarend.

Geen opmerkingen: