woensdag 22 juni 2011

Schotland 5: St. Andrews





Op Iona is een helft van het piekleine eiland gedomineerd door de abdij. Maar als je voorbij de kleine heuvelrug bent aan de andere kant van de 2 km middellijn, zijn het de golfvelden. Meer nog wordt St Andrew door de golfcultuur gedomineerd: een van 's wereld meest beroemde goldbanen ligt aan de rand van het stadje, met hotels, restaurants e.d. Wij hielden onze lunch in een café dat zich speciaal op Amerikaanse golftoeristen richtte.


In Fort William hadden we de stoomtrein kunnen nemen, de heuvels in, zoals die ook voorkomt in de Harry Potter filmen. Dat hebben we dus gemist, maar vooral in de universitaire gebouwen van St. Andrew (Salvator College hierboven; we zagen ook het immens grote St Mary's College, nog steeds bekend om zijn theologische faculteit). Sommige studenten lopen in kilt rond, de oudere jaars ook wel met een eenvoudige gown: net a;ls bij het goldf spelen, houden ze in academicis van de oude tradities.




Saint Andrew was, als Keulen, Luik en Utrecht in de Middeleeuwen een stad die geregeerd werd door een bisschop. Er is meer van het kasteel-paleis overgebleven dan in Utrecht: een mooie ruïne van het Castle, terwijl van het oude bisschopspaleis in Utrecht niets over is, maar de verdedigingstoren natuurlijk wel, want dat is nog steeds de oude domtoren.
Wat de kerk/kathedraal betreft is in Utrecht maar de helft ooit ingestort door een tornado en heeft men dat maar laten liggen, zodat wij in Utrecht nog een halve domkerk hebben. In St. Andrew is er niets meer dan deze fantastische grote ruïne-tuin met restanten van kathedraal en het grote klooster eromheen. En net als in Iona en bij Loch Ness hadden we hier dus heel mooi en zonnig weer!

Geen opmerkingen: