woensdag 22 juni 2011

Schotland 6: Rosslyn Chapel en Edinburgh



De laatste twee dagen waren voor Edinburgh. Het waren dagen met veel regen. Daarom gingen wij de eerste dag (vrijdag 17 juni) eerst nog naar Rosswyn Chapel, niet zo veraf omdat wij in Carberry Tower toch al buiten de staad aan de zuidoost kant zaten. De chapel is klein, maar alles is op schaal: propvol beelden (ook al heeft de reformatie nogal wat vernield, of is er uit voorzorg veel weggehaald). Er zit veel symboliek in en Dan Brown heeft in zijn Da Vinci Code de aandacht stevig opgeschroefd: tot 2005 kwamen er jaarlijks zo'n 10,000 bezoekers. In 2006 ineens een 180,000. Het bezoekerscentrum wordt nu uitgebreid, want met 2 toiletten lukt dat niet meer. Je mag binnen in de chapel (20x13 m. eigl gebouwd 1440-1480, als het koor van een kerk die veel groter moest worden). Hier alleen een foto van maquette en buitenkant in de steigers: er staan al genoeg mooie foto's van het geheel op internet!





Speciaal wat John Knox voor Simon Rae uit New Zealand, die Nederlands leerde voor zijn dissertatie over de geschiedenis van de Karo-Batak zending, maar zelf Schotse voorouders heeft en Principal; van John Knox College in Christchurch was. Op de Royal Mile zijn de meeste huizen uit de 18e eeuw. Dit 16e eeuwse is nu het John Knox museum en er staat dat hij daar gewoond is, maar dat schijnt allesbehalve zeker te zijn. In de winkel beneden, annex verhalencentrum voor liefhebbers van griezel, staat een hele muur met publicaties van de man. Wij vergaten om er wat te kopen. Het vriendelijke beeld is uit St Giles Cathedral. Ik vond Knox naar zijn beeld in Genève nogal koud en koel, als Calvijn. Maar hij schijnt toch een inspirerend figuur te zijn geweest. Wat meer over en van gaan lezen dus.




Nog een paar impressies van St Giles Cathedral, het grootste gebouw op de Royal Mile (met uitzondering dan van Edinburgh Castle, dat helemaal aan het einde en hoger ligt, eb van Parliament, ten zuiden). Bovenop de kathedraal staat een protserige koninklijke kroon, alsof het gebouw ook een politiek statement is! Interieur laat je even zoeken wat nu het schip, wat het koor is. Met het blauw dak is het schip voor de gewone gelovigen.
John Knox staat hier op een gebrandschilderd raam, terwijl hij een toespraak hield voor een neergestoken geestverwant. Die preek wordt als een van zijn allerbeste beschouwd. Het liet ons wel zien dat tussen 1550-1650 de Engelse reformatie net zo bloedig is geweest als de Duitse al vanaf de boerenopstand van 1525 tot de dertigjarige oorlog van 1618-1648 is geweest.



Adembenemd mooi in dat rare complex van aanbouwen dat St Giles Cathedral is, staat daar de Thistle Chapel, rond 1900 gebouwd in de rijkst mogelijk stijl van de (neo-)gothiek. Het gezelschap van 16 (of 30?) leden komt nog regelmatig bijeen. De koningin hoort er ook bij en dus vooral oude adel.


Buiten het gerechtshof staat een advocaat even zijn nicotinegehalte opp peil te houden. Want van oude gewoontes afkomen is in de Britse cultuur natuurlijk nog moeilijker dan elders!

Eigenlijk is het het grootste kasteel van heel Schotland: Edinburgh Castle. Prachtige gezichten op de stad daar diep beneden, want het ligt mooi boven de stad als het slot van Salzburg. En als de Akropolis in Athene, maar die is in Edinburgh weer elders nagebouwd. Bij de entree van Edinburgh Castle zagen wij de immense stellage die werd opgebouwd voor de jaarlijkse taptoe in Augustus: kras.nl organiseert daar aparte reizen naar toe, vier dagen op en neer per boot om die militaire show te kunnen zien. Ze waren al een heel eind met opbouwen van stevige tribunes voor 8.700 toeschouwers




Er zou natuurlijk nog veel meer op te nemen zijn. Hier alleen twee afbeeldingen die een beetje typisch zijn wat thema: hierboven allereerst Columba, de Ierse monnik die de grote pregrinatio is gestart die weij kennen als de missionering van Noordelijk Europa, vanuit Ierland naar Iona, Schotland en dan verder naar de Friezen van de Lage Landen en verder doorgaand.
Daaronder koningin Margerita, die netjes zit te lezen, terwijl de twee hofdames die naast haar zitten wel analfabeet zullen zijn geweest en alleen zitten te borduren.

Geen opmerkingen: