dinsdag 21 juni 2011

Schotland 1: reizenWe hadden een reis geboekt via kras.nl. Fly and drive, nou gereden hebben we: de eerste dag meteen al na aankomst in de miezer en daarna echte regen naar de oude abdij van Melrose, bloeiend in de 12e eeuw, daarna in de 16e echt gesloten en in verval laten verkommeren. Wij dachten vaak aan die protestanten die geen grote kerken nodig hebben: zo gauw er meer dan 100 mensen zijn, begin je met iets nieuws. In Utrecht hebben ze de dom ook laten verkommeren en zo waren er veel in Schotland. Maar helemaal eerst kwam het meest Schotse dat je je in kunt denken: doedelzakken, kilt-rokjes, militaire toestanden, want in Melrose was het eerst Queens Birthday en dat werd dus zo gevierd! Die abdij klaten we elders nog wel zien.


Onvermijdelijk in de bebouwde delen zijn natuurlijk al die grauwe natuurstenen, vol met mossen en van dichtbij ook heel veelkleurig. Paule hier als een bijna-roze episcopalian voor zo'n mooi stukje oud.


Er zijn allerlei soorten van cultur en historie in Glasgow: de majestueuze middeleeuwse kathedraal, het grootse imperium van 1800-1900 toen Glasgow de 2e stad was van Britain, toen het machtigste rijk ter wereld. Dat is het pompeuze in de binnenstad en de verloederde fabrieksterreinen en werven aan de rand. En dan een klein beetje modern. Bij een wandeling langs de Clyde (en Kras.nl had ons in een hotel in het centrum gezet, geschikt om meteen wandelingen te gaan maken) kom je dat allemaal heel dicht op elkaar tegen en daartussen veel lelijks en armetierig.
Vanuit Glasgow reden we via Loch Lomond naar Inveraray-Oban-trip naar Iona, dan via Loch Ness naar Kingussie, in het midden van de Highlands. Dan via Saint Andrew terug naar Edinburgh. Dat wat de grote lijn betreft.
Hierboven Loch Lomond, op een maandagmorgen net na de regen en daaronder zo'n schattig huisje met tuinkabouters en knussige aankleding. Dan zeiden we tegen elkaar: toch lieflijk Hobbitland en we keken uit naar Bilbo Balings!


Geen kasteelpark is volledig zonder een aantal Wellingtonia, die in de USA seqoia of Giant Redwood worden genoemd. Hier staat Paule bij een exemplaar in Inveraray Castle, thuisbasis van de machtige Campbell clan.In veel gebieden zagen wij eigenlijk maar twee soorten bloemen: gele brem en dan die overdaad aan paarsen rododendron, maar hier een prachtig grasveld met meer geel van bloemen dan groen van gras. Daaronder zit Karel te wachten op de boot/ferry terug van Iona naar Mull. Lekker goed weer deze dag en over Mull gingen wij met de bus dus verbazen over dit lege land en zijn gelijkmatige schoonheid.


Hierboven het Lago Maggiore van Schotland: Loch Ness, zo lieflijk als het hier ligt. Speciaal dus genomen voor Stijn. Een smal meer van 40 km lang, met veel water, maar die dag hadden wij mooi zonnig weer en het was een fantastische wandeling in de omgeving.Tot slot: Edinburgh. De hoofdstad, kleiner en compacter dan Glasgow, ook met meer traditie. Daar wordt het deftige rugby gespeeld, terwijl ze in Glasgow voetbalgek zijn. De stad heeft een aantal stevige heuvels, diep dal tussen de middeleeuwse en de 18e eeuwse New Town, een soort akropolis met quasi-Athene outlook. Buiten dit bijzondere centrum van de Royal Mile en die New Town is er niet zoveel bijzonders.

Geen opmerkingen: