dinsdag 21 juni 2011

Schotland 2: Een oude kerkIs Paule dan bij de nonnen ingetreden? Is het oude en zelfs deels vergane niet mooier dan het niet te temmen jonge en nog zo actieve? De eerste dag van onze reis naar Schotland bezochten wij een van de border abbeys die nu vervallen schoonheden zijn: dit is Melrose, gesticht door de trappisten en een van de rijkste van het gebied. Ooit tenminste.


Alles op Iona is begonnen met Columba, de eerste monnik die er in 560 ongeveer aankwam. Ze bouwden de abdij (hieronder!) stevig uit om het tot een opvang voor bedevaartgangers, nu toeristen dus, te maken. Hierboven staat uw kroniekschrijver voor de ruïnes van een nonnenklooster. Ook heel mooi!


De kooromgang in Iona. Dit is deels een nieuw stuk: mooie pilaren en een beeld van Gods vuur, duif, Geest, een vrouw (kerk? Maria?). Vanwege de vele bezoekers van Pasen tot September was de hele benedenverdieping voor de toeristen en bij de korte tienminutendienst om 14.00 waren alleen maar toeristen en een vrouwelijke voorgangers aanwezig. Iona is deels politiek (in een kort preekje kwam zowel de Palestijnse kwestie, Israël, Zuid-Afrika, verzoening en milieu) ter sprake, maar ook stevig Jezus-gecentreerd. Minder jeugd,maar ja, het is ook een heel lastige trip naar Iona.


Voor ons is Schotland het land van de vrije clans van de higlands, in strijd met de adel en vooral de britten van het zuiden; abdijen en kastelen. Het is ook het begin van het christendom in noordelijk Europa, want vanuit Ierland kwam het via Iona naar Schotland, Engeland en zo verder naar de Friezen en andere volkeren van Noord-Europa. Willibrord kwam ook via Iona. Maar ook nogal wat formele religie en vooral bij de kastelen lijken de kapelletjes er weinig toe te doen. Dit is de kapel bij Blair Castle, een mooie ruïne dus. Temidden van prachtige seqoia's liggen daar de leden van de familie van de Earl of Atholl begraven. Toch ook mooi zo!
Bij ons laatste hotel (was wel even zoeken, zo'n vijf km buiten Endinburgh in een gehucht dat niet op Tomtom stond!), bleken we bij een landgoed verzeild geraakt te zijn, nu omgebouwd tot hotel/bed and breakfast, waarbij ook een kapel was, in 1965 gebouwd tot eeuwige gedachtenis aan mevrouw hobbit... maar nu leeg: in te richten zoals je wilt voor degenen die het complex afhuren voor een mooie bruiloft! Carberry Tower was prachtig, maar we hadden er wel een pieklein kamertje!

Geen opmerkingen: