Ook dit was vroeger een Hanzestad, maar het riviertje was verzand en we konden het nauwelijks terugvinden. Water genoeg, maar dat kwam vanwege de regen die we hier op ons kregen. De oude feodale industrieel had een paleisje bij de grote watermolen van de stad en dat gebouw was nu een museum geworden.
Dat ziet er dus mooi gerestaureerd dorps Duits uit en dat idee hadden we ook heel sterk. Maar er was rondom het stadplein toch ook iets nieuws en Pools. Er was kunst, die ons aan prinses Irene deed denken: boom-knuffelaars (overigens van een Afrikaanse kunstenaar)
Paule staat in haar roze jas onder een rode paraplu ook nog te schuilen voor de regen.
Die roodwitte vlag deed ons wel denken aan de indonesische vl;ag, waar overigens het rood bovenaan zit. Maar hier was het ook wel extra gedaan als ondersteuning aan het voetballen van de Poolse ploeg bij de Europese Kampioenschappen.
In de middag van onze dag in koszalin gingen we naar de huidige kustlijn, waar we het kasteel van de graaf van Pommeren bezochten in Darlowo. Rond 1400 was Erik van Pommeren nog koning van Denemarken, Zweden en Noorwegen geweest. Hij moet een grote krijgsheer zijn geweest, die veel territorium verzamelde, maar na zijn dood was dat ook weer uiteengevallen.
Bij de Goede Herder staat rechtsonder dat kasteel ook nog een keer. Het moet toen een nogal kleinschalig gedoetje zijn geweest in deze uithoek van Europa, op eilanden temidden van moerassen en eilanden. Nu moest er nog stevig aan de weg gewerkt worden: we reden deels over een weilandweg, met alleen twee stroken van 20 cm. verhard, maar de stad heeft een nieuwe jachthaven en grote bungalowparken in de buurt en wil/dreigt een groot vacantieoord gaan worden. Water en mooie natuur genoeg in de buurt, naast nog wat mooie kastelen en kerken, pittoresk stadje.