Erasmus (1467-1536) staat bekend als Erasmus van Rotterdam, omdat hij daar geboren werd. Zijn vader was priester in Gouda en het stond niet netjes om zijn kind daar geboren te laten worden. Dus ging zijn vriendin naar Rotterdam en kwam daarna met de baby in Gouda terug. Zo ging dat toen met celibataire mensen. Afijn, Gouda wil zijn grote zoon, Europees 'wereldburger' eren en er kwam een tentoonstelling.
Aanleiding was onder meer een groot raam dat in de Grote Kerk van Gouda gaat komen ter ere van de deugden van Erasmus, althans die hij preekte. Dus tolerantie, helder en kritisch denken, vrijheid van geweten. Afgelopen zondag gingen wij naar Gouda en zagen al meteen dat er van alles rondom de tentoonstelling is. De musea horen bij de nieuwe kerken van onze tijd (naast de muziekcentra, misschien ook wel de stations als grote openbare ruimtes) en zijn organiseren van alles buiten hun eigen domein. Dus een grote Erasmuswandeling, soort bedevaartsgang door Gouda om de verdiensten van erasmus te eren en toe te eigenen.
Civis mundi sum staat er onderin het raam: ik ben een wereldburger. Dus niet veel meer over van of voor Gouda en in het museum moesten ze het vooral doen met filmen, video-verhaal van Herman Pleij over de jeugd, enkele moderne afbeeldingen, boeken. Zo heel bijzonder was het dus niet. Maar we hebben wel een nieuwe impressie van de stad gekregen, waar we misschien 20 jaar niet waren geweest. Erg mooi, vooral rond de grote markt met zijn stadhuis. Maar wel typisch was de vergoelijking van 'nbze koloniale oorlog' uit 1945-1949. Die wordt daar nog wel goedgepraat.
De "strijd om order en vrede" heet het daar. Laat Erasmus het niet gehoord hebben: hij komt dat pakaat meteen weghalen en gaat treuren om die korte levens van Kortleven en anderen.
Een van de grapjes was dat je een selfie van jezelf kon maken met een mijter op je hoofd. Niet helemaal gelukt.
woensdag 9 maart 2016
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten