vrijdag 8 juni 2018

Extravagante buitenkunst in Salamanca

Bij onze rondreis door 'Het Hart van Spanje' kwamen we in Salamanca een nieuw woord tegen: 'plateresk' voor een nogal drukke bewerking van de buitenkant van grote gebouwen. Met liefst zoveel mogelijk van het oppervlak bewerkt, zoals een zilversmid ook een dienblad met zoveel mogelijk krullen en lijntjes bewerkt. Wij hadden bij binnenkomst van Salamanca het idee dat zich hier een soort rivaliteit tussen de twee grote geleerden-ordes, een competitie had voorgedaan. Wij hebben het grote Jezuïeten-klooster annex college (nu een pauselijke universiteit) en kerk, niet uitvoerig bekeken. Eerst dus de Dominikanen maar.

Nog net buiten de oude stadsmuren ligt het grote Dominikanerklooster van San Esteban. De steniging van Stefanus staat groots te midden van allerlei andere motieven uitgebeeld. Voor de grotere kerken en kathedralen betaal je een niet al te hoge toegangsprijs, zo'n 3 tot 8 euro: bij de toeristische gebouwen tikt dat waarschijnlijk wel aan. Het schijnt dat de Sagrada Familia van Barcelona grotendeels betaald wordt door zulke gelden. Het klooster in Salamanca had een heel groot deel van het gebouw ook open gesteld. Je kon eigenlijk niet goed zien hoe het met de huidige stand gesteld is.
Bij aankomst, nog vroeg in de morgen, zagen wij een hele groep in klederdracht. Ze waren net klaar met opnamen voor een film over vroegere tijden. Moderne uithangborden waren even weggehaald en werden nu dus weer teruggeplaatst.


In het klooster was er veel aandacht voor de renaissance plafonds: nog lichter en hoger dan de gotiek ze kon maken. Via spiegels kon je ze nog wat makkelijker zien. In de kerk stonden de beelden voor de Goede Vrijdagprocessie al klaar en in een museum was er nogal wat christelijke kunst uit de Philippijnen, waaronder een Michael die wel op een heel gevoelig deel van de duivel staat!
Ooievaars zie je bij heel veel kerken en sommige andere grote gebouwen in Spanje. Hier enkele paren die op de San Estaban onderdak hebben gevonden.

Geen opmerkingen: